Chinees gewild vak op school

You are here

Bron: Telegraaf 22 januari 2006

door Pieter Klein Beernink

LEIDEN, zondag Chinees is sterk in opmars op de middelbare school. Nu de Chinese economie een sterke groei doormaakt, krijgen leerlingen steeds vaker Chinese taal en cultuur aangeboden als keuzevak.

"Tientallen scholen zijn bezig om lessen mogelijk te maken in Mandarijn, de officiële taal in China", zegt de Leidse hoogleraar Machiel van Crevel. Hij werkt voor de enige academische vakgroep Chinees in het land. Er wordt dan ook flink aan zijn studenten getrokken: "De een na de ander geeft les op scholen, maar ook aan ouderen en aan speciale beroepsgroepen."

Een erkende lerarenopleiding Chinees is er echter nog niet. Het is namelijk geen officieel schoolvak, dat door het ministerie van Onderwijs wordt erkend. Daarom begint de prof komende maand samen met de universitaire lerarenopleiding Iclon een proef aan middelbare scholen in Leiden, Rotterdam en Den Haag.

"Daar gaan we lesmateriaal ontwikkelen om volgend schooljaar definitief van start te gaan op vier vwo", zegt Iclonmedewerker Henk Frencken. "Op velerlei verzoek organiseren we begin april een dag voor schoolmanagers, om hen te informeren over de mogelijkheden. Hopelijk ziet de minister van Onderwijs dan hoe groot de belangstelling is."

Op de scholen waar de proef van start gaat, moeten ouders wel een extra bijdrage van 300 euro betalen voor de lessen Chinees. Voor het onofficiële vak betaalt de overheid niet mee.