Chinese les op Haganum

You are here

Bron: Algemeen Dagblad/Haagse Courant 26 januari 2006

Voor leerlingen die wat extra's willen én aankunnen

COOS VERSTEEG

DEN HAAG

Gymnasium Haganum in Den Haag biedt zijn leerlingen vanaf volgende week vrijdag de mogelijkheid lessen in de Chinese taal te volgen. De school is daartoe een samenwerking aangegaan met de vakgroep sinologie van de Leidse universiteit.

Het gymnasium is niet de eerste middelbare school die Chinese les aanbiedt. Gymnasia in Rotterdam, Hilversum en Leiden gingen het Haganum reeds voor. Het initiatief tot dit voorhoedeproject "Chinees op school" komt van de Leidse universiteit. Het gaat om een beginnerscursus Mandarijn, de standaardtaal van China. De cursus wordt wekelijks op vrijdag gegeven door de sinologe mevrouw I. Kretzschmar.

De cursus is bestemd voor goede, gemotiveerde leerlingen uit de bovenbouw, die wat extra's willen én aankunnen. De docente stelt dat het leren van een taal als Chinees vooral de leerlingen goed afgaat die talig en/of muzikaal zijn en doorzettingsvermogen en discipline hebben.

Het verbaast conrector drs. M. Smits van het Haganum niet dat het stuk voor stuk gymnasia in Nederland zijn die in deze ontwikkeling voorop lopen. "Je richt je met deze lessen op leerlingen met een talenknobbel. En die vind je vaak op het gymnasium waar kinderen ook al Grieks en Latijn volgen."

Smits benadrukt dat het Chinees er extra bij komt en niet is bedoeld in plaats van een ander vak. Niettemin hadden zich vorige week al veertien leerlingen gemeld. De groep kan maximaal twintig cursisten omvatten. Conrector Smits begrijpt die belangstelling wel. "Een groot deel van de wereldbevolking spreekt Chinees en economisch is het daar natuurlijk booming business."

Het is ook die ontwikkeling waar de vakgroep sinologie van de Leidse universiteit op inspringt. Chinees is nu nog geen schooltaal. Er zijn geen leraren en er is geen lesmateriaal. Het ICLON, de universitaire lerarenopleiding in Leiden, heeft al aangegeven een lerarenopleiding Chinees te willen opzetten. De vakgroep is in samenwerking met de Hogeschool Zuyd in Maastricht een project gestart om een leergang Chinees te ontwikkelen.