Skip to main content

Voor het eerst in Europa is er een Chinees Cultuurkamp georganiseerd, waarbij leraren en leerlingen uit Beijing kwamen om workshops te geven. Het kamp was bestemd voor de in Nederland wonende Chinese jongeren tussen de 10-20 jaar die meer over de Chinese cultuur willen weten en ervaren.  Ik was een van de begeleidsters van dit kamp en begeleidde de eerste groep, een groep van 15 Chinese jongeren van 10-12 jaar oud. Gedurende deze week kregen we een aantal workshops per dag, waaronder: Inner-painting, Chinese Kalligrafie, Kung Fu, Volksdans, Chinese les, Opera cultuur(maskers schilderen), knoop- en knipkunst. Deze werden gegeven door de Beijing leraren. Ook was er een openings- en sluitingsceremonie, waar een aantal Chinese kunsten werden getoond door zowel de mensen uit Beijing en door de jongeren zelf. Ook hadden we de gelegenheid om bij de klimrijk van het kamp te klimmen.
 
Wat vond ik van de kamp? Ik heb er veel van geleerd. Ik vond het erg interessant om meer te weten komen over de Chinese cultuur en heb het in deze week veel ervaren. Het is leuk om met de jongeren de workshops te volgen, met de leraren te praten en ervaringen uit te wisselen.
 
Aan het begin wist ik niet wat ik kon verwachten van het kamp, de mensen en het programma. Eenmaal aangekomen hebben we kennis gemaakt met de mensen uit Beijing, de organisatie en de deelnemers van het kamp. We hebben veel gecommuniceerd in het Chinees en dat was ook een goede leermoment voor mij.
 
Als begeleider was het hard werken en veel regelen. We hielpen mee met het voorbereiden van de workshops, de groepen begeleiden, voor het eten zorgen en opruimen.

Mijn leuke ervaringen waren de nieuwe mensen die ik heb leren kennen, de interessante workshops volgen en als kampbegeleider meehelpen.
 
Ook waren er minpunten aan het kamp. Veel dingen regelen, heen en weer lopen, weinig slaap, leerlingen die zich niet aan de regels houden en niet naar je willen luisteren en het kampvoedsel was ook minder. Maar ook hier heb ik veel van geleerd. Het was belangrijk om te weten hoe je toch met deze minpunten kunt omgaan en er een geslaagde kamp van maakt.
 
En dat is ook zeker gelukt! Dit cultuurkamp was een ervaring rijker voor mij. Ik heb er met veel plezier aan meegedaan, veel nieuwe vrienden gemaakt en sta nu veel meer open voor de Chinese cultuur.
 
Voor het feit dat dit de eerste keer is dat we een kamp georganiseerd hebben, ben ik erg blij met het resultaat.
 
Het Chinese Cultuurkamp zou ik iedereen aanraden om mee te doen. Het voelde als een weekje vakantie in China. Een onvergetelijke vakantie die je altijd zou herinneren.

Lisze Siaw 萧丽诗