Skip to main content

Door Cathy Chen, begeleidster groep 1

Een leerzame, creatieve en sportieve vakantie vol met culturele activiteiten, zo zou ik het Chinese Cultuurkamp 2011 beschrijven. 

In augustus dit jaar werd het eerste Europese Chinese Cultuurkamp in Nederland gehouden. De kamplocatie in Veldhoven, midden in een gebied vol gras en bos, was vijf dagen lang  het terrein voor Chinese culturele activiteiten zoals volksdans, Kung Fu, Chinese knip- en knoopkunst, kalligrafie en Chinese inner-painting. Op dit kamp werden niet alleen docenten uit Beijing uitgenodigd, maar er kwamen  ook acht zeer talentvolle leerlingen mee uit Beijing die de docenten hielpen tijdens de lessen. De enthousiaste deelnemers van het kamp, van 10 tot 20 jaar, hebben een midweek lang de Chinese cultuur mogen ervaren.

Toen ik voor het eerst hoorde dat er dit jaar een Chinese Cultuurkamp georganiseerd zou worden, was ik meteen enthousiast. Van jongs af aan ging ik ieder jaar naar Chinese kampen. Op dit kamp ging ik voor het eerst mee als vrijwilligster. Ik mocht begeleidster van groep 1 zijn, de jongste groep met kinderen van 10 tot en met 12 jaar.

Op maandagmiddag, na de openingsceremonie, begonnen de eerste lessen. Groep 1 begon met Chinese inner-painting.  De handgemaakte dunne penseeltjes in mooi verpakte doosjes werden door de docente uit Beijing uitgedeeld. Nadat iedereen in bezit was van zijn eigen penselen luisterden de kinderen vol aandacht naar de geschiedenis achter het inner-painting.  Na de instructies van de docente mochten ze zelf aan de slag. Vol concentratie kleurden de kinderen het patroon in het potje in. Geen van de kinderen had het eerder gedaan, maar het resultaat was boven verwachting.
Ook hadden de kinderen veel belangstelling voor de Chinese vechtkunst, Kung Fu. Bij de Kung Fu lessen werd de kinderen niet alleen de bewegingen en vechtkunsten geleerd, maar ook wederzijds respect en concentratie.

Naast de Chinese culturele lessen werden er door de week ook andere activiteiten gehouden. Zo was er op dinsdagavond een disco-avond, waar de deelnemers vol plezier heen gingen. Woensdag was vooral gewijd aan sport, met in de ochtend en middag klimmen in het Klimrijk, achter de kamplocatie.  De deelnemers hebben verschillende parcours beklommen oplopend in moeilijkheidsgraad.

Op vrijdag vond de sluitingsceremonie plaats, waar de deelnemers aan hun ouders lieten zien wat ze de afgelopen week allemaal hadden geleerd. De zaal van de ceremonie was rijk versierd met allerlei werkstukken van de deelnemers zoals Chinese knopen, waterverftekeningen, kalligrafieschilderingen en beschilderde operamaskers. Tijdens de voorstelling werden verschillende acts opgevoerd, zoals een zelfbedacht toneelstukje over het kampleven, een volksdansvoorstelling, kungfu-voorstelling en een operatoneelstuk.

Al met al was het een fantastische week vol nieuwe ervaringen en leerrijke lessen. In een korte tijd hebben de deelnemers niet alleen de Chinese cultuur mogen ervaren, maar hebben ze ook veel nieuwe vrienden gemaakt. Hoewel ik als beleidster een zware week achter de rug heb, ben ik alsnog erg trots op de resultaten van de deelnemers en het verloop van de week. Ook ik heb veel kunnen leren op het gebied van organisatie en het begeleiden van de deelnemers. Geboren en opgegroeid in Nederland met een Chinese achtergrond vind ik het heel belangrijk dat de Chinese cultuur ook onder de tweede generatie Chinezen in Nederland verspreid moet worden. Ten slotte wil ik heel graag Stichting Chinees Onderwijs in Nederland bedanken, die mij de kans heeft gegeven begeleidster te mogen zijn op dit kamp.